Wysokie stężenie żelaza, manganu i innych szkodliwych pierwiastków w wodzie to częsty problem właścicieli własnego ujęcia wody. Żelazo w wodzie ulega wytrąceniu, powodując jej zmętnienie i zbrunatnienie, jego obecność objawia się m.in. nieprzyjemnym, metalicznym smakiem wody, w postaci zacieków na ceramice sanitarnej czy żółtych plam na ubraniach po praniu.
Przed stacją uzdatniania wody umieszcza się aspirator, który wpompowuje do urządzenia tlen, który łączy się ze związkami żelaza i manganu i wytrąca się na powierzchni filtru. Ta metoda poprawia zapach wody, redukuje jej zmętnienie i podnośni współczynnik pH. Inna metoda sugeruje zastosowanie „zielonego piasku”, który absorbuje rozpuszczone pierwiastki i osadza się w postaci granulek na powierzchni filtra, który trzeba regularnie czyścić. Zielony piasek jest najbardziej skuteczny, gdy stężenie żelaza w wodzie nie przekracza 10mg na litr, a pH wynosi minimum 6,8. Dostępne na rynku domowe urządzenia do zmiękczania wody usuwają część żelaza i manganu. Pierwiastki te są wymieniane podczas zwykłej pracy urządzenia, a następnie usuwane wraz z magnezem i wapnem, odpowiedzialnymi za twardość wody.
Więcej informacji o usuwaniu żelaza z wody znajdziesz na stronie http://www.odzelaziacze.pro/zelazo-w-wodzie/.
Komentarze
Prześlij komentarz