Złoża zmiękczające

W filtracji najczęściej stosowane są kolumny wolnostojące. Są to urządzenia, zakładane przy wejściu instalacji kanalizacyjnej do domu, oczyszczające całościowo wodę we wszystkich rurach. Kolumny filtrujące wyposażone są w daną głowicę sterującą i zbiornik z NaCl. Głowica sterująca, która działa najczęściej czasowo, o konkretnych godzinach regeneruje złoże solanką. Filtry do wody, zmiękczające, odżelaziające i odmanganiające wymagają zastosowania różnych złóż.

 Pełen katalog tych urzadzeń dostępny na stronie internetowej producenta http://www.klarsan.pl/komponenty/zloza-filtracyjne/.
  • Żywica kationitowa to jonit o odczynie kwasowym, regenerowany chlorkiem sodu, który pełni swoją funkcję do 15 lat. Atrybutem tego złoża jest jego atrakcyjna cena. Zmiękcza wodę zarówno w przemyśle, jak i w gospodarstwach domowych.
  • Crystal-Right oprócz tego, że zmiękcza wodę, wychwytuje także związki żelaza, manganu. Regeneruje się tak samo NaCl. Wyróżniamy dwa rodzaje Cr 100 usuwające amoniak i Cr 200 o wyższej efektywności. Złoże swoje właściwości zachowuje przez 10lat.
  • Polifosforan stosuje się zazwyczaj w filtrach mechanicznych. Jego zasada działania polega na tym, że łączy się ze związkami wapnia i magnezu. Dobrze redukuje twardość wody, ale zmienia jej właściwości chemiczne.
  • Klarsanit składa się z piasku kwarcowego i złoża dolomitowego. Zawiera własności utleniające żelazo. Regeneruje się go napowietrzoną wodą.
  • W przypadku defemana, musimy zaopatrzyć się w zbiornik hydroforowy. W nim rozpoczyna się proces utleniania żelaza. Oprócz żelaza eliminuje mangan. Złoże nie wymaga wymiany przez 5 lat.
  • Greensand eliminuje całkowicie mangan, żelazo i siarkowodór. Regeneracja odbywa się nadmanganianem potasu bez obligatoryjnego napowietrzania. Związki, które się trudno rozpuszczają zostają w złożu.
  • Węgiel aktywny eliminuje przede wszystkim chlor, związki rakotwórcze, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje. Poprawia smak i zapach wody. Wymaga płukania wstecznego. Właściwości zachowuje do 3 lat.

Komentarze